Written on .

Πότε ξέρω ότι ενηλικιώθηκα;

Πότε ξέρω ότι ενηλικιώθηκα;

Η ενηλικίωση με την έννοια της ωρίμανσης για πολλούς ανθρώπους δυστυχώς δεν έρχεται ποτέ. Ίσως πάλι να ωριμάζουν μερικά κομμάτια του εαυτού μας και άλλα να μένουν πίσω, ανώριμα όπως τότε που ήμασταν παιδιά. 

Πότε όμως θα ξέρω ότι ενηλικιώθηκα; Ποιοι είναι οι στόχοι που θα πρέπει να έχω για να γίνω ενήλικας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θεωρεί ότι τον κάνουν «ενήλικα», όπως το ότι έγινε 18 ετών, το ότι μπορεί να βγάλει δίπλωμα οδήγησης, το ότι μπορεί να ψηφίζει, το ότι σπούδασε, το ότι κατάφερε να βρει μια καλή δουλειά, το ότι είναι καλός στη δουλειά του, το ότι παντρεύτηκε, το ότι έκανε παιδιά, το ότι πήρε σπίτι, αυτοκίνητο κλπ. Λοιπόν, τίποτα από όλα αυτά δεν εγγυάται το ότι κάποιος είναι ώριμος και πραγματικά ενήλικος.

Πότε λοιπόν θα ξέρω ότι ενηλικιώθηκα;

  1. Όταν μπορώ να περνάω καλά με τον εαυτό μου, όταν θα μπορώ να τον διασκεδάζω χωρίς να χρειάζομαι κάποιον άλλο ή κάτι άλλο, όπως μια οθόνη.
  2. Όταν θα σταματήσω να κατηγορώ τους γονείς μου για αυτό που είμαι. Μπορεί οι γονείς να ευθύνονται για πολλές συμπεριφορές μας αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι που τις διατηρούμε.
  3. Όταν θα είμαι αυτόνομος οικονομικά. Δύσκολο κατόρθωμα στις μέρες μας αλλά δυστυχώς όταν θα σταματήσω να παίρνω χρήματα από τρίτους, τότε θα έχω ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
  4. Όταν θα φροντίζω την υγεία μου – σωματική & ψυχική – χωρίς την παρότρυνση άλλων.
  5. Όταν δεν θα μου φταίνε εξωτερικοί παράγοντες για ότι μου συμβαίνει αλλά εσωτερικοί. Αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι μου συμβαίνει.
  6. Όταν δεν θα με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα πει ο κόσμος αλλά ταυτόχρονα θα σέβομαι την άλλη άποψη.

Όταν  τις περισσότερες φορές θα βάζω πιο πάνω το τι είναι καλό για εμένα παρά το τι μου αρέσει.