Γιατί οι δίαιτες δεν λειτουργούν…

Γιατί οι δίαιτες δεν λειτουργούν…

Η εικόνα είναι γνωστή για όποιον έχει επισκεφθεί διατροφολόγο: Ζύγισμα – λιπομέτρηση – στόχος – χαρτί με διατροφή για 1 εβδομάδα – επανάληψη. Η πορεία είναι επίσης γνωστή, χάσιμο βάρους αργά ή γρήγορα – σταμάτημα δίαιτας – επανάκτηση κιλών αργά ή γρήγορα. Είμαι πεπεισμένη ότι οι δίαιτες δεν δουλεύουν!!!

Οι λόγοι είναι απλοί και λογικοί:

  • Η δίαιτα εξ’ορισμού είναι ένα προσωρινό πρόγραμμα, οπότε ο εγκέφαλος προγραμματίζεται να το κάνει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Η δίαιτα κάνει το σώμα και το μυαλό να αμύνεται, χαμηλώνοντας τους μεταβολικούς ρυθμούς από τη μία και προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα από την άλλη για τους περιορισμούς.
  • Η δίαιτα αφαιρεί όλη την απόλαυση που συνοδεύει το φαγητό είτε αυτή είναι μια κοινωνική περίσταση, είτε μια προσωπική στιγμή.
  • Η δίαιτα επικεντρώνεται στα κιλά και προωθεί λανθασμένα πρότυπα «υγείας».
  • Με το που τελειώσει η δίαιτα, το σώμα και το μυαλό θα αναζητήσουν το παλιό πρόγραμμα φαγητού.

Τότε αν όχι δίαιτα, τι;;;;

Η μόνη λύση είναι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και απλής καθοδήγησης/παρακολούθησης από διατροφολόγο.

            Η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει να φροντίζουμε τον εαυτό μας συνολικά και όχι επικεντρωμένοι στο φαγητό. Θα αγαπήσουμε τον εαυτό μας και θα βρούμε τρόπους να αποβάλλουμε το παραπανίσιο φαγητό, το παραπανίσιο ποτό, τον παραπανίσιο θυμό, στεναχώρια, άγχος κλπ.

            Ο διατροφολόγος θα είναι δίπλα μας, συμπαραστάτης – επιστήμονας - δάσκαλος, να μας καθοδηγεί με απλές συμβουλές και όχι με χαρτιά εβδομαδιαίου μενού. Με απλούς κανόνες και τη στοιχειώδη εκπαίδευση θα παρακολουθεί το βάρος μας, χωρίς να τον νοιάζουν τα κιλά, αλλά η ποιότητα της τροφής.

 Η επαναφορά σε ένα φυσιολογικό βάρος είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια των παραπάνω. 


Copyright 2018 Νότα Ζέρβα Ψυχολόγος MSc | All Rights Reserved | Powered by Webgear - Κατασκευή Ιστοσελίδων.